Pöydällämme lojui jonkin aikaa sitruuna, jonka olin jotakin varten ostanut. En vain millään enää saanut päähäni mitä. Myös kaapissa odotellut Turkinpippurirouhe houkutti kokeilemaan. Kun sitten tänään muutenkin taas uunin lämmitin ja vanhempani olivat vielä tulossa käymään, päätin tehdä niistä jotakin. Lopulta päädyin kääretorttuun, jonka ohjeen yhdistelin Kaarina Roinisen Puolukkaisen marenkikääretortun sekä Lintu-75:n Turkinpippuri-sitruuna-marenkipiiraan sekä Sitruuna-lakritsikääretortun pohjalta. Kääretorttu oli oikein maukasta ja teki hyvin kauppansa. Täyte vain jäi liian löysäksi, ja valui ikävästi ulos. Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisinkin siihen lisännyt liivatetta ja hyydyttänyt hetken ennen tortulle levittämistä sekä lisäksi valmista kääretorttua myös.

226669.jpg

Turkinpippurimarenki-sitruunakääretorttu

Kääretorttupohja:
4 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Marenki:
2 valkuaista
1½ dl sokeria
½-1 dl Turkinpippurirouhetta

Täyte:

1 dl vettä
1 dl sokeria

2 munankeltuaista
1,5 rkl vehnäjauhoja
2 rkl juoksevaa margariinia
1 sitruunan raastettu kuori ja -mehu

lisäksi 2 dl vispikermaa
(2 liivatelehteä + tilkka sitruunamehua)

Valmista ensin marenki niin et joudu pesemään vatkaimia välillä.
Erottele kahdesta munasta valkuaiset ja laita ne puhtaaseen kuivaan kulhoon.
Laita keltuaiset kattilaan.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten.
Lisää lopuksi Turkinpippurirouhe marenkiin.

Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Lisää kuivat aineet varovasti sekoittaen.
Levitä taikina voidellun leivinpaperin päälle uunipellille.

Pane marenki pursottimeen ja pursota taikinan päälle raitoja pellin pituussuunnassa.
Paista torttua 175 asteessa noin 20 minuuttia alimmalla ritilätasolla.

Anna kääretortun jäähtyä pellillä haaleaksi ennen kuin kumoat sen sokeroimattoman leivinpaperin päälle. Anna jäähtyä.

Mittaa kattilaan kiisselin ainekset (säästä vähän sitruunamehua liivatteille).
Ja keitä sakea kiisseli. Jäähdytä.
(Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi.)
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita jäähtyneen kiisselin kanssa.
(Kuumenna mehutilkka ja liuota puristetut liivatelehdet siihen.
Kaada koko ajan sekoittaen täytteen joukkoon.
Anna hyytyä sen aikaa, että täyte alkaa sakenemaan.)
Levitä täyte kääretortulle.
Ja kääri leivinpaperia apuna käyttäen rullalle.
Nosta torttu kylmään.