Meillä tarjottiin joulupöydässä seuraavia herkkuja:
- Graavisuolattua taimenta
- Savusiikaa
- Sinappisilliä (purkista)
- Sillimoussea
- Joululimppua ja perunalimppua
- Keitettyjä kananmunia
- Keitettyjä perunoita
- Baby-porkkanoita
- Herneitä
- Rosollia
- Salaattia rypäleillä ja kirsikkatomaateilla
- Laatikoita (peruna, porkkana ja lanttu)
- Kinkkua
- Pipareita
- Rapeita luumutorttuja
- Marien ohjeella Pipari-luumurahkakakkua
Tässä vielä ohje kuvassa oleviin Rapeisiin luumutorttuihin, mikä on peräisin Kaarina Roinisen ja Eija Kämäräisen kirjasta Kodin parhaat juhlat. Tortut toimivat mainiosti myös muulla kuin luumumarmeladilla täytettynä.
Rapeat luumutortut
150 g margariinia
5 dl vehnäjauhoja
2 dl kuohukermaa (itse käytin kevyt kermaa, kun sitä oli valmiina)
n. ½ tl hiivaa
Voiteluun: munaa
Pinnalle: sokeria
Täyte: luumumarmeladia
Sekoita pehmeä rasva vehnäjauhoihin.
Liuota hiiva kylmään kermaan.
Lisää seokseen ja sekoita sen verran, että aineet tasoittuvat.
Painele taikina kahden kelmun välissä litteäksi levyksi ja laita kylmään vähintään 20 minuutiksi.
Ota taikinasta kaksi kolmasosaa ja kauli se jauhoja apuna käyttäen suorakaiteen malliseksi levyksi.
Jaa levy viivotinta apuna käyttäen 6x6cm:n kokoisiksi neliöiksi.
Kauli lopputaikina ohueksi levyksi ja ota siitä haluamallasi piparkakkumuotilla kuvioita.
Nosta palat ja kuviot leivinpaperin päälle, voitele munalla ja ripottele pinnalle hienoa sokeria.
Pistele jokaiseen leivonnaiseen muutama reikä ja paista 200 asteessa 12-15 minuuttia.
Täytä tortut juuri ennen tarjoamista. Laita lusikallinen marmeladia pohjalle ja paina kuvio päälle.
Kommentit