391022.jpg

Juu, nämä sämpylät on juuri otettu uunista :) Kuten vakkarikävijäni ovat varmasti lukeneet, meillä ei enää onnistu leipominen poikien ollessa hereillä, niinpä äiti hoitaa sen sitten iltamyöhällä ;) Tokihan leipää saa kaupastakin, ja suurimmaksi osaksi meillä syödäänkin valmisleipää, mutta toisinaan on ihan mukava leipoa itse. Ja nyt siihen oli taas kerran hyvä syykin. Keitin tuossa muutama päivä sitten kastikkeen lisäkkeeksi tattari- ja hirssisuurimoita. Sitä tulikin sitten melkoisen reilu satsi, ja ensin meinasin pakastaa sen kerta annoksina. Mutta, mutta... sitten kävikin ilmi, ettei hirsikään mitä ilmeisimmin käy pikkumiehelle, ja muille tuo lisäke ei oikein maistunut. Katseltuani sitä aikani jääkaapissa totesin, että nyt sille on jotakin tehtävä tai sitten heitettävä pois. Niinpä päädyin tekemään rouhesämpylöitä. Sainpahan edes osan suurimoista käytettyä hyödyksi.

Rouheiset sämpylät

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
n. 3 d keitettyjä viljanjyviä tai -suurimoita
(tähän sopisi hyvin myös ohraryynit tai miksei keitetty riisikin, mitä nyt sattuu löytymään)
vehnäjauhoja (määrää en osaa sanoa, kun kaadoin soraan pussista)
50 g margariinia

Sekoita kuivahiiva piennen jauhomäärän seassa 42 asteiseen veteen.
Lisää suola, siirappi ja rouhe. Sekoita.
Sekoita taikinaan jauhoja, kunnes se alkaa vaikuttaa lähes valmiilta.
Alusta sekaan huoneenlämpöinen margariini.
Jatka alustamista lisäämällä vähän kerrassaan jauhoja, kunnes taikina ei enää tartu käsiin, mutta on silti pehmeää ja kimmoisaa.
Kohota noin kaksin kertaiseksi leivinliinan alla.
Alusta jauhotella leivin alustalla ilmakuplat pois taikinasta.
Leivo taikinasta kaksi ranteen paksuista tankoa, jotka jaat noin yhdeksään palaan kummankin.
Pyörittele paloista sämpylöitä pellille leivinpaperin päälle.
Kohota sämpylöitä liinan.
Paista 225 asteisessa uunissa 15 minuuttia.